Полезни статии

Полезни статии

Какво да правим, когато завършим университет?
Щастливи и доволни завършвате гимназия, балове, забавление, после ви приемат в някои елитен български университет и там още 4-5 години балове, забавление и до там. Какво следва после? Учите нещо, което я сте си го избрали вие, я мама, баба и тати и после накъде? Работа? Ама каква?
Тези и още много други подобни въпроси притесняват днешните студенти, приключили своето образование и търсещи накъде да поемат. Как да се справим в този момент?
Само не се плашете, с желание и упоритост всичко се постига. Ето няколко полезни съвета, които можете да следвате, когато настъпи този паметен момент.
1. Направете си план, ако не дългосрочен то за поне за близката година.
2. Не започвайте да търсите работа след като вече сте се дипломирали, ами започнете да проучвате сферата, която ви интересува от по-рано. Вижте тенденциите на пазара на труда. Преценете дали не са ви нужни допълнителни курсове и квалификации за позициите, към които се стремите.
3. Важно е също да не направите обратното - да избързате прекалено много с работата още от самото начало на образованието си, т.к. това ще попречи на пълноценния ви обучителен процес и можете дори да се принудите да го прекъснете. Цял живот ще ви се налага да работите.
4. Ако пък, това което сте учили не представлява желаната от вас работна област проверете, какво е нужно да направите, за да се преквалифицирате и дали изобщо си струват усилията.
5. Напишете сами CV -то си. Старайте се да не преувеличавате прекалено много с уменията си, за да не се поставите в някоя неудобна ситуация за в бъдеще, но и не бъдете прекалено скромни.
6. На интервю за работа бъдете уверени в себе си, но не прекалено нахакани.
Спазвайте тези прости правила, както и съветите на по-големи приятели и роднини и всичко ще си дойде на мястото. Не сте първите изпадни ли в стреса след завършването, нито последните. Рано или късно ще намерите своя път в живота.